ONSTAAN PILATES

PamPilatesStudio03 web

GESCHIEDENIS
Joseph Pilates 1822-1967Pilates is een bewegingsvorm die door Joseph Pilates is ontwikkeld tot een volwaardige methode. Hij liet zich inspireren door Oosterse disciplines zoals Yoga en Zen. Hier komt de techniek van de ademhaling, mentale ontspanning en soepelheid vandaan. Ook gebruikte hij een aantal Westerse disciplines als duiken, skiën, gymnastiek en boksen voor de techniek van uithoudingsvermogen en kracht. In eerste instantie noemde hij de methode “The Art of Contrology”. Later kreeg het de huidige naam “Pilates”.

Joseph Pilates was in zijn jeugd een ziekelijk kind. Hij leed aan reumatische koortsen en had astma. Hij werd geïnspireerd door zijn athletische vader en een zeer op gezondheid gerichte moeder. Hij leerde zwemmen, duiken, skiën. Door fysieke inspanning overwon hij zijn ziektes. Zijn interesse voor rehabilitatie begon toen zijn moeder verlamd raakte. Door zelf oefeningen te bedenken hielp hij haar om haar kracht te versterken die haar spieren sterk hielden.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werkte hij in een veldhospitaal in Engeland. Hij merkte op dat bedlegerige patiënten slapper en slapper werden. Hij ontwikkelde een oefenprogramma voor deze mannen. Daarbij bedacht hij een manier om veren (springs) aan een ziekenbed te bevestigen, zodat het mogelijk voor hen werd om de oefeningen in bed te doen. Hieruit komt de latere Pilates-apparatuur voort, zoals de Reformer en de Cadillac.
Na de oorlog keerde hij terug naar Duitsland, waar hij zijn werk verder ontwikkelde. In 1925 werd Joseph uitgenodigd om het Duitse leger te trainen. Omdat het politieke klimaat hem niet beviel, emigreerde hij naar Amerika. Op de boot ontmoette hij zijn latere vrouw, Clara. Zij was een kinderjuf en leed aan gewrichtspijnen. Tijdens de reis trainde Joseph haar.

In New York opende hij zijn eerste Pilatesstudio. In hetzelfde gebouw waren ook diverse dansstudio’s ondergebracht. Veel dansers werden naar hem toegestuurd met blessures en/of voor extra lessen op het gebied van flexibiliteit en kracht. Hij werkte nauw samen met beroemde choreografen en dansers ( maar hij trainde ook loodgieters). Hij overleed op 87-jarige leeftijd.

Joseph heeft veel mensen opgeleid in zijn methode, maar trainde een ieder op een andere manier. Doordat hij op diverse manieren werkte met mensen heeft een ieder ook zijn eigen idee van Pilates. De ene trainer werkt meer vanuit de ademhaling, de andere trainer meer vanuit het kracht-idee. Hierdoor zie je meerdere invalshoeken van de Pilatesmethode.